HOTEL RYOR - Sunny Beach - България

Несебър

Несебър е един от най - древните градове в Европа, известен с античните си паметници, както и с прекрасната средновековна и възрожденска архитектура.Намира се на 35 км североизточно от Бургас и на 5 км от най-големия Черноморски комплекс – Слънчев бряг.

Градът е разположен на северния край на Бургаския залив на скалист полуостров с дължина 850 м и ширина 300 м. На това малко пространство са намерени следи от хилядолетно човешко съществуване. Останките на тракийските пристанища и каменни котви, намерени при подводни археологичаски изследвания, свидетелствуват за населеност по тези места още преди новата ера. В 6 век преди н. е. било създадено тракийско селище, носещо името Менабрия - Мена името на тракийския вожд, брия – град /тр./ По касно гърците го наричат Месамбрия и той става главно пристанище, където процъфтява търговията, градът се разраства, забогатява.В римско време, в периода на ранното християнство, около 2 век от н. е. се секат монети от бронз, строят се много църкви и крепостни стени, укрепват се главните порти, защитени от петоъгълни кули, останки от които и до днес са добре запазени.По това време градът поддържа оживено връзка с Константинопол и става епископска резиденция.

През 812 година градът е завладян от българския хан Крум, който го преименоува Несебър. На местото където е построил шатрата си за да започне атаката на града, днес е построено атракционното заведение в “Ханска шатра” в типично прабългарски стил.В града могат да се видят останките на 40 църкви, могат да се посетят музеи и множество рибни ресторантчета.

Несебър е град-музей, запазил архитектурата на няколко епохи и ежегодно е посещаван от хиляди туристи.Той е и голямо морско пристанище, където могат да се видят малки лодки, туристически корабчета, красиви яхти, риболовни кораби и круизни лайнери, водещи туристи от целия свят, желаещи да се докоснат до историята на минали векове.

Галерия

Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър
Несебър

Слънчев Бряг

Слънчев бряг е български курорт, който се намира между северната и южната част на българската черноморска ривиера, на територията на Община Несебър. Разположен е в залив във формата на полумесец, обърнат на изток. Северната част на курорта опира в полите на последните възвишения на Старопланинския масив, където граничи с град Свети Влас. Южната му част опира в разположения на полуостров древен град Несебър.

Бурното му разрастване го прави най-големия курорт на българското Черноморие. Легловата база на хотелD0те възлиза на над 300 000 легла. На юг комплексът вече се е сраснал с новата част на гр. Несебър.

Международното летище Бургас се намира на 27 км от Слънчев бряг, а морското пристанище и железопътна гара Бургас - на 40 км от него. Има редовни връзки с областните центрове Бургас (40 км) и Варна (90 км). В курорта се движи екологично чист вътрешен транспорт - минивлакчета, велорикши и велосипеди.

Климатът се отличава със 1700 слънцечаса от май до октомври. Курортът разполага с плажна ивица с дължина от около 10 км и ширина 30-60 м, ситен златистожълт пясък, и естествени пясъчни дюни (сред които виреят 16 вида редки растения), равно пясъчно дъно. В рамките на курорта е изградена паркова среда.

Разполага с много възможности за спорт и развлечения: сърфинг, водни ски, яхти, тенис-клубове, конна база, боулинг, открити и закрити басейни, мини-голф. Има много ресторанти, сергии и магазини (над 15 хиляди). В комплекса се провеждат международният фестивал за популярна песен Златният Орфей, дни на симфоничната музика, част от международния фолклорен фестивал, модни ревюта, различни плажни състезания.

След построяване на магистрала „Черно море“, Слънчев бряг ще се утвърди като един от големите социално-икономически центрове в Източна България.